Descriere

Ce sunt peletii de rumegus

Combustibilul pe baza de peleti este un produs realizat prin comprimarea rumegusului de lemn sau a biomasei. Acesta se caracterizeaza prin densitate ridicata, procent scazut de umiditate, mult mai eficient din punct de vedere al randamentului in comparatie cu lemnul. Peletii reprezinta un combustibil curat, prietenos cu mediul inconjurator si poate inlocui cu succes combustibilii fosili.

Avantajele peletilor de rumegus

Peletii se folosesc in centrale cu alimentare automata, fiind necesara doar incarcarea dispozitivului de umplere, reducand munca manuala repetata, iar cenusa rezultata poate fi folosita pentru fertilizarea solului in gradina.

In tabelul atasat, sunt redate caracteristicile tehnice ale peletilor:

Tip material

Rumegus fag si stejar (amestec) sau rumegus de brad

Diametru

6 mm

Lungime

30 mm

Putere calorica

4300-5100 kcal/kg

Umiditate

8%

Continut de cenusa

0,8%

Ambalare

Saci de 15 kg, vrac, big-bag de 1000 kg

Esenta tare sau esenta moale

Indiferent de esenta lemnului din care sunt produsi, dupa normalizarea continutului de cenusa si a densitatii, peletii au aproximativ aceiasi putere calorica . Continutul de cenusa, caracteristicile cenusii si lungimea peletilor pot afecta arderea si cerintele de mentenanta ale centralei.

Peletii de lemn sunt deseuri lenoase, deshidratate si comprimate pana cand se ajunge la dublul densitatii energetice a lemnului neuscat si verde. Cu alte cuvinte rumegusul care a rezultat in urma prelucrarii lemnului este foarte bine uscat si i se adauga un liant. Acest amestec va fi supus presarii si apoi taierii cu utilaje specializate si are ca rezultat peletul. Peletii au o putere calorica mare, o densitate mare, conturi aproximativ reduse de transport si o logistica imbunatatita de stocare si de utilizare automatizata. Peletii de lemn devin incet un inlocuitor foarte bun pentru toti combustibilii conventionali cum ar fi gazul, petrolul, carbunele, lemnul, uleiul, electricitatea, etc.

Avantajele pe care le ofera peletii de lemn:

 • Sunt ecologici si provin din deseuri lemnoase
 • Sursa de energie curata, ieftina si moderna
 • Autonomie ridicata: in functie de depozitul de peleti construit si de automatizarea pe care o are centrala autonomia centralei termice pe peleti poate sa fie de 1 luna sau de 2 luni.
 • O centrala termica pe peleti este considerata ecologica si se poate cumpara chiar prin programul casa verde unde puteti beneficia de o suma importanta de bani.
 • Prducerea peletilor este realizata prin folosirea deseurilor lemnoase si astfel se va produce o curatare a mediului natural de materialele poluante pentru sol.
 • Peletii sunt neutri din punct de vedere al emisiilor de carbon pentru ca la ardere emit aproximativ aceeasi cantitate de dioxid de carbon care a fost absorbit de un copac in timpul cresterii sale.
 • Emisiile de fum rezultate din arderile paletilor sunt foarte reduse.
 • In gazele de ardere praful este alcalin.
 • Exista un continut scazut de metal si sulfurile sunt inexistente
 • Cenusa care rezulta in urma arderii peletului se poate folosi ulterior si ca ingrasamant natural pentru ca este bogata in minerale.
 • Costul de exploatare al peletilor este mai mic decat cel al combustibilului fosil. 
 • Facand o comparatie cu lemnul de foc folosit rezulta ca peletii sunt mult mai eficienti din punct de vedere al randamentului de ardere, al puterii calorice, confortului si sigurantei de folosire. 
 • Facand comparatie cu centralele termice pe gaz conventionale, o centrala termica pe peleti va consuma mult mai putin. 

Recenzii

Nu există încă recenzii pentru acest produs.